• bejrat02.png
  • erika002_jg.png
  • gabor_vezet01.png
  • hv11.jpg
  • sarga01.jpg
  • tndr11.jpg
  • var01.jpg
Honlap Aktuális Hírarchívum Kutatók Éjszakája 2013

Kutatók Éjszakája 2013

Kutatók Éjszakája 2013. szeptember 27-én a Kámoni Arborétumban. Részletes program.
 
alt
 
KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2013 
AZ ERTI KÁMONI ARBORÉTUMBAN és a szomszédos ELTE GOTHARD ASZTROFIZIKAI OBSZERVATÓRIUM és MULTIDISZCIPLINÁRIS KÖZPONTBAN
2013 szeptember 27.
 
Helyszín: KÁMONI ARBORÉTUM ÉS AZ ÖKOTURISZTIKAI KÖZPONT
Kiemelt téma: 120/60 ÉV NEMESÍTÉS - Hogyan alakítja az ember a természetet? Programfelelős: ERTI
 
Speciális vezetések az arborétumban:
17.00: Növénydivat-történet
Az arborétum szerepe az egzóták (meg)honosításában, avagy hogyan került a magyarországi kertekbe a magnólia, a bambusz vagy más egzotikus növények.
Szakvezető: Németh Gábor a Kámoni Arborétum vezetője
 
17.30: Arborétum a történelem és a közösségi emlékezet szemszögéből
A Kámoni Arborétum fejlődését a vezetők személyes ambíciói mellett erősen meghatározta a történelem. A gyűjteményes kert számos izgalmas történelmi, tudománytörténeti szempontból is érdekes területet, emléket őriz, de szó lesz a „Békás-kerthez” kötődő városi legendákról is. 
Szakvezető: Szendi Zsuzsa a Kámoni Arborétum ökoturisztikai vezetője
 
18.00: Miért nem lettek nagy fenyvesek Magyarországon?
Fenyőnemesítési és -termesztési kutatások a Kámoni Arborétumban. A Kámoni Arborétum 1953-tól az 1970-es évek közepéig a hazai fenyőmagtermesztés és -nemesítés központja volt. Ennek emlékét kb. 11 ha fenyőültetvény őrzi. Mik voltak a kutatások eredményei? Miért nincsenek az erőfeszítések ellenére nagy fenyőerdők Magyarországon?
Szakvezető: Dr. Nagy László az ERTI tudományos főmunkatársa
 
18.30: Erdészeti nemesítéssel a bioenergia gazdálkodás fejlesztéséért, avagy lehetséges megújuló energiahordozót nemesíteni?
Segíthetik-e az ültetvények természetes erdeink védelmét, lehet-e puhafával fűteni kemény teleken, miként válik a virágpor eszközzé egy erdész kezében, és mégis mi köze mindennek a kontinensvándorláshoz?
Szakvezető: Benke Attila az ERTI tudományos munkatársa
 
20.30 és 22.00: Azt hiszed, félsz a denevértől, de a sünitől nem?
Éjszakai túra az arborétumban lámpával és lámpa nélkül…állati meglepetésekkel.

Regisztráció az alábbi linken: http://www.kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar/esemeny.php?id=3073&menu_id=4

 
17.00 – 22.00: Játékok az arborétumban
Miért pont ezt? Mi lesz ebből? Játékos ismerkedés a nemesítés szempontrendszerével, folyamatával, tudatosságával vagy épp véletlenszerűségével, az emberi beavatkozás hatalmával, egyben a döntés felelősségével. Játssz és nyerj növényt!
Mennyi az annyi? – méricskélés az erdőben.  Az erdészek sok mindent megmérnek az erdőben, gyere te is tedd magad próbára! A műszerek mellett a szemmértékedet is kipróbálhatod.
Együttműködők: Az ERTI Soproni Kísérleti  Állomásának kutatói.
 
17.00 – 22.00: Az ELTE GAO és a Kámoni Arborétum között – ég és föld között - a Gyöngyös patakon átívelő hídon az átjárás folyamatosan biztosított. A 18.00-ás szakvezetés és a 20.30-as éjszakai túra végállomása a csillagvizsgálóba vezető híd.
Helyszín: ELTE GAO MKK
 
20.00 – 22.00: Távcsöves bemutató
Derült idő esetén az ELTE GAO MKK munkatársai az intézet távcsöveivel bemutatják az érdeklődőknek az őszi égbolt aktuális látnivalóit, például az M13 gömbhalmazt a Herkules csillagképben, az M57 gyűrűs-ködöt a Lant csillagképben (melynek központi csillagát fotografikus úton Gothard Jenő fedezte fel), nyílthalmazokat a Hattyú csillagképben, az M31 galaxist az Androméda csillagképben, és kettőscsillagokat az égbolt minden részén.
Vezeti: Csák Balázs
 
19.00 – 22.00: Kiállítás megtekintése
Egész idő alatt megtekinthető a csillagvizsgáló évszázados múltjának műszaki-tudományos emlékeit bemutató Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás. Sok más érdekesség mellett megtudhatjuk, hogy a világon először Gothard Jenő fényképezett le egy szabad szemmel nem látható üstököst, hogy egy hónappal Röntgen bejelentése után már Herényben is készültek röntgenfelvételek, hogy a Puskás fivérek kísérlete után néhány héttel már Szombathely és Herény között is működött a telefon, hogy Magyarországon elsőként Gothard Jenő és volt tanára végezte el a Foucault-féle ingakísérletet a szombathelyi székesegyházban, illetve azt, hogy az első magyarországi vízerőmű (Ikervár) Gothard Jenő műszaki vezetésével jött létre.
Vezeti: Dr. Vincze Ildikó
 
19.00 – 21.00: Előadások
Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak meg az ELTE GAO MKK jelenéről, az ott folyó tudományos tevékenységről, kutatásokról.
• Dr. Szabó M. Gyula: Becsapódás? – A kis égitestek világa és valós veszélye
A Naprendszerben a bolygók és a holdjaik mellett óriási mennyiségű kisebb égitest (üstökös és aszteroida) is kering. Jelenleg ezek közül több is potenciális veszélyt jelenthet bolygónkra, pontosabban annak bioszférájára. A Naprendszer fejlődésének korai szakaszában a becsapódások szerepe azonban éppen ellentétes volt, mint ma. Az előadásból az is kiderül, hogy a kis égitestek nélkül talán az élet sem jelenhetett volna meg a Földön. A becsapódásokon túl szó lesz a veszélytelen kis égitestekről is, illetve az ELTE GAO MKK munkatársai által velük kapcsolatban elért eredményekről.
 
• Dr. Kovács József: Exobolygók – planéták más csillagok körül
A más csillagok körül keringő bolygók, az ún. exobolygók kutatása az utóbbi másfél évtized csillagászatának egyik húzóágazata. A bizonyítottan létező exobolygók száma ma már az ezret közelíti, és még körülbelül háromszor ennyi jelölt vár arra, hogy a létezését verifikálják. Az előadásban áttekintést adunk az exobolygók detektálási technikáiról, legfontosabb tulajdonságairól, a fő kutatási irányokról, illetve arról, hogy a magyar kutatók, ezen belül is az ELTE GAO MKK munkatársai mivel járultak és járulnak hozzá a terület eredményeihez.

 

 

 

Nyomtat

Lap tetejére

A szombathelyi Kámoni Arborétum fenntartója a

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

National Agricultural Research and Innovation Centre

Erdészeti Tudományos Intézet

Forest Research Institute

www.erti.hu

Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ

9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b.

+36 94 500  343, info@kamoniarboretum.hu

Tömegközlekedéssel megközelíthető: 1 vagy tanév alatt az 1C jelű helyijáratú busszal, mely összeköti az arborétumot a belvárossal és a vasútállomással is.

Copyright © Kámoni Arborétum 2019

Template by Joomla Templates           Készítette: WEBszigno.hu